V Ljubljani odkrili spomenik arhitekta Maksa Fabianija

Datum objave: 19. 04. 2016

V Ljubljani odkrili spomenik arhitekta Maksa Fabianija

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, podžupan Janez Koželj in arhitekt Rok Žnidaršič so 15. 4. 2016 v parku med Poljansko in Roško cesto odkrili spomenik arhitekta Maksa Fabianija, ki je umetnina kiparja Mirsada Begića. KPL je bil izvajalec postavitve celotnega objekta, torej mrežne stene z bronasto ploščo in doprsnim kipom, utrjene peščene površine skupaj z ureditvijo okolice ter postavitve približno 6-metrske betonske klopce. Prireditev je bila zadnja v nizu dogodkov obeleževanja 150. obletnice rojstva arhitekta.

Maks Fabiani je doštudiral arhitekturo na Dunaju z doktoratom za urbanistične dosežke. Po ljubljanskem potresu ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja je pomembno vplival na podobo določenih predelov Ljubljane ­­– predvsem na mestno središče, obkroženo z Masarykovo, Njegoševo, Roško, Karlovško, Aškerčevo, Prešernovo cesto in parkom Tivoli ter bil tudi snovalec številnih stavb, trgov, spomenikov itd. 

Zaradi Fabianijevih udejanjenih idej v slovenski prestolnici in z njegovo zdajšnjo povečano prepoznavnostjo tako nekateri poleg Plečnikove govorijo tudi o Fabianijevi Ljubljani.Ostale novice

Obrazci